luni, 6 iunie 2011

WWDC 2011!


Se apropie cu pasi repezi Conferinta Mondiala a Developerilor Apple 2011 (Worldwide Developers Conference), mai exact pe 6 iunie 2011 va incepe la Moscone Center in San Francisco conferinta anuala a dezvoltatorilor de software proprietar Apple (si nu numai).
De ce este importanta aceasta conferinta? Pentru ca este locul in care anual se dezvaluie tehnologii noi Apple, software nou si chiar hardware proprietar Apple. Partea cea mai importanta va avea loc luni 6 iunie 2011 cand Steve Jobs (CEO) va deschide conferinta cu o prezentare a noului sistem de operare Mac OS X Lion, noul sistem de operare pentru iPhone-uri iOS 5 si iCloud un serviciu online gen cloud unde putem salva si accesa on the fly orice fisier dorim. Ca un exemplu: daca voi pune niste mp3-uri in acel iCloud le voi putea accesa direct de pe telefon fara sa le mai copiez pe aceasta. Cam acesta ar fi conceptul iCloud.
De aseamnea in deschiderea acestei conferinte este posibil sa aflam noutati despre noul terminal de la Apple iPhone 5 sau iPhone 4S, cum se va numi el. Asadar asteptam cu interes ziua de luni.

Update:
Astazi de la ora 20.00 vom asista la deschiderea WWDC 2011. Daca doriti sa urmariti evenimentul o puteti face AICI Engadget ne promite chiar un stream video LIVE!

Update 2:
Asadar acum 1 ora aproximativ am avut parte de introducerea evenimentului WWDC 2011, mai bine spus keynote-ul Apple sustinut de Steve Jobs si o parte din stuff-ul sau. Va voi prezenta succint noutatile prezentate si rolul lor in activitatile noastre. Principalele topicuri discutate au fost:

I. OS X Lion
II. iOS 5
III. iCloud


I. OS X Lion a fost prezentat de Phil Schiller (vice-presedinte senior al Apple). Un nou sistem de operare pentru Mac care duce mai departe si urca la noi standarde de evolutie software platforma celor de la Apple. Printre noile feature-uri regasim:


1. Multi-touch gestures - reprezinta o noua metoda de interactiune ultilizator Mac facuta sa usureze munca acestuia cu tot ce inseamna enviroment OS X. O serie intreaga de gesturi fac interactiunea usoara si interactiva cu ajutorul track pad-ului sau a zonei pad a mouse-ului de pe un macbook. Aceste gesturi ne da posibilitatea sa trecem de la o aplicatie la alta printr-un swap facut cu degetele.


2. Full-screen apps - este o noua metoda de a face aplicatiile din OS X mai placute utilizatorului. Unele aplicatii nu rulau nativ pe tot ecranul acum mai multe zeci de aplicatii o fac usor si placut.


3. Mission control - este un preview daca doriti a ceea ce avem deschis in background la un moment dat. Iti da posibilitatea sa alegi ce doresti sa aduci in fata pentru a lucra in continuare precum si alte feature-uri utile.


4. Mac App Store - app store, aplicatia disponibila in iPhone, iPad, iPod touch e acum disponibila si pe iMac. Foarte importanta, aceasta aplicatie iti posibilitatea sa maresti functionalitatea Mac-ului tau prin achizitia de noi aplicatii gratuite sau contra cost, aplicatii care te pot asista in orice activitate intreprinzi.


5. Launchpad - o functie care iti arata toate aplicatiile instalate pe Mac. Aici le poti grupa in foldere daca doresti si lansa in functiune


6. Resume -este o functie care iti permite sa inchizi Mac-ul si la pornire sa regasesti pe ecran toate aplicatiile deschise asa cum le-ai lasat.


7. Auto save - este o functie care auto salveaza aplicatia si o porneste in stadiul in care ai lasat-o ultima data dupa ce ai inchis-o. Chiar si in urma unui update al aplicatiei, aceasta se va deschide unde ai lasat-o. O functie foarte utila.


8. Versions - este o functie care face niste snapshot-uri ale aplicatiei in care ai lucrat (spre exemplu o aplicatie text). Iti ofera posibilitatea sa vizualizezi aplicatia intr-un stadiu mai vechi si sa importi daca doresti ceva din aceasta.


9. Air drop - un mod foarte usor a face share de fisiere intre tine si prietenii tai care au acelasi sistem de operare Lion


10. Mail - o noua versiune a aplicatiei Mail mult imbunatatita.


Multe alte feature-uri incluse in acest nou sistem de operare (peste 250 la numar) printre care: Windows Migration assistant, FileVault 2, FaceTime is built in, Lion Server add-on...


OS X Lion va fi disponibil pentru download in AppStore, nu va mai fi nevoie de CD/DVD-uri, la un pret de 29.99$ la sfarsitul lui Iulie a acestui an.


II. iOS 5 noul sistem de operare iPhone/iPad/iPod a fost prezentat de Scott Forstall (vice presedinte Apple). Printre noutatile iOS 5 enumeram:


1. Notifications - un serviciu nou de notificari care ne va notifica in partea de sus a ecranului, va culisa in jos precum serviciul de notificari de la Android si de asemenea vor fi prezente si in lockscreen, un lucru binevenit.


2. Newsstand - o noua aplicatie care iti ofera o gama larga de reviste online numai bune de citit, bine organizate. O revista odata cumparata se va actualiza automat in background atunci cand un update este disponibil.


3. Twitter - o cunoastem cu totii, acum Apple ne da posibilitatea sa postam pe Twitter din foarte multe aplicatii, practic integrand-o in acestea: Safari, Photos, Camera, YouTube sau Maps.


4. Safari -  o stim cu totii, o folosim pe orice iDevice, si iata ca se poate si mai bine. Au fost implementate noi functii in acesta cum ar fi: tabbed browsing (iPad), reading list (un fel de instapaper), si alte imbunatatiri de performanta posibile prin iOS5.


5. Reminders - o aplicatie care te anunta ce ai de facut pe baza unui plan facut de tine. Se bazeaza pana si pe gps, adica il setezi sa te anunte de fiecare data cand ajungi la supermarket-ul Real ca ai nevoie si de un ziar. Cand vei ajunge langa supermarket pe baza gps-ului iPhone-ul tau va sti unde esti si te va anunta asupra ziarului.




6. Camera - noi functii au fost aduse aplicatiei Camera si anume: acum avem un buton de deschidere a camerei direct in ecranul lockscreen pentru a putea deschide camera mai repede, iar butonul de volume up a devenit buton de snapshot (imi place foarte mult acest new feature). De asemenea avem posibilitatea sa facem pinch zoom cu degetele direct in camera si sa tinem apasat cu degetul pe o zona pentru a spune camerei sa faca calibrarea corecta a culorii si luminozitatii in acel punct.


7. Mail - a primit noi functii: font-uri noi ca bold, italic sau undelined, crearea de intend in mesaj, rearanjarea adreselor de e-mail prin draging, se poate pune un flag pentru mesajele importante, se poate face search direct din mail, tastatura in iPad poate fi mutata pentru un typing mai bun si multe altele.


8. PC Free - este ceea ce asteptam de mult cu totii si anume sincronizare prin WiFi, fara cablu. Chiar de la inceput, cand cumparam un iPhone nu vom mai avea nevoie de un cablu pentru a-l porni, vom putea folosi direct telefonul fara sa-l conectam la iTunes. In plus, update-uri de soft se vor putea face OTA (over the air) ceea ce e inca un lucru care imi place mult.


9. Game Center - se adauga functii noi cum ar fi: adaugarea unei poze la contul tau din Game Center pentru a putea fi mai usor identificat de prietenii tai, poti gasi jocuri interesante direct din Game Center si downloada de aici, precum si multe alte functii.


10. iMessage - un alt feature foarte important al iOS 5 este posibilitatea de a trimite mesaje gratuite intre iPhone-uri/iPda-uri/iPod-uri. Un feature care sunt sigur ca va fi foarte apreciat si ce e mai important e ca functioneaza nu doar prin WiFi dar si prin 3G.




Multe alte feature-uri ne asteapta in iOS 5 dupa cum ne spune Apple, peste 200, lucru care nu face decat sa ne bucure. iOS 5 va fi disponibil astazi pentru dezvoltatorii de soft printr-un beta si in toamna pentru toata lumea. Va functiona pe iPhone 3GS si 4, iPad si iPad 2, iPod 3th and 4th gen.


III. iCloud un nou serviciu online de la Apple menit sa inlocuiasca Mobile Me, si ce e mai important e ca va fi GRATUIT pentru toata lumea. A fost prezentat de catre nimeni altul decat Steve Jobs (CEO Apple) si iata ce a cuprins:


1. Contacts - integrat in iCloud, odata modificat sau adaugat un contact acesta va fi automat modficat si pe celelalte iDevice-uri pe care le-am avea cu ajutorul iCloud


2. Calendar - aceeasi situatie cu Contacts


3. Mail - aceeasi situatie cu Contacts si Calendar


4. AppStore - va sincroniza cu ajutorul iCloud toate aplicatiile voastre pe toate iDevice-urile


5. iBooks - toate cartile sincronizate pe toate iDevice-urile


6. Documents - documente si alte fisiere pot fi stocate in iCloud si accesate de pe alte iDevice-uri


7. Backup - functie care te ajuta sa iti restaurezi iDevice-ul in caz ca a patit ceva.


8. Photo Stream - o functie foarte importanta care ne va da posibilitatea sa vizionam poze facute cu iPhone-ul pe un iPad sau Mac fara a conecta iPhone-ul la nici un device.


9. iTunes in the cloud - toata muzica ta cumparata din iTunes apare pe toate iDevice-urile tale. Nu mai ai nevoie de nici un transfer de fisiere de pe PC sau Mac prin cablu usb. Ce e mai tare e ca vom putea pune in Cloud si melodii mp3 personale pe care le aveam pe PC.

iCloud va fi disponibil impreuna cu iOS5 in aceasta toamne, totusi o versiune de iTunes in the cloud va fi disponibila de azi intr-un iOS 4.3 beta. Inca nu se stiu exact datele despre acest nou fw dar va voi anunta de indata ce aflu mai multe.

Cam acestea sunt noutatile zilei, daca doriti puteti urmari keynote-ul pe pagina Apple AICI.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu